Optimot. Consultes lingüístiques - Llengua catalana

Fitxa 7879/3Darrera versió: 05.04.2023

Títol

Pronoms relatius amb antecedent humà en funció de complement directe: que, a qui o el qual / al qual  

Resposta

En les oracions de relatiu, el complement directe animat es pot representar amb els pronoms que qui i el qual (la qual, els quals, les quals).

1. Que

Aquest relatiu és la forma més habitual, tant en les oracions especificatives com en les explicatives. Ara bé, no es fa servir quan el verb de la relativa és psicològic. En aquests casos, cal optar per a qui o al qual. Per exemple:

Les noies que vas veure ahir eren les meves germanes.
He conegut el teus amics, que havia vist al partit.
Els nens a qui / als quals il·lusiona fer cagar el tió... (i no Els nens que il·lusiona fer cagar el tió...).

Cal tenir en compte que de vegades l'ús del relatiu que pot fer que hi hagi ambigüitat. Si es vol evitar, també es fan servir els altres pronoms relatius. Per exemple:

Aquesta pel·lícula la protagonitza aquell actor, a qui / al qual admirava el meu pare (aquell actor, que admirava el meu pare presenta ambigüitat: l'actor és admirat pel meu pare o el meu pare és admirat per l'actor?).

2. Qui

Aquest relatiu sempre va precedit de la preposició a i tant es fa servir en les oracions especificatives com les explicatives. S'usa sobretot en el cas que hi pugui haver ambigüitats amb el relatiu que o bé quan el verb de la relativa és psicològic. Per exemple:

Aquesta pel·lícula la protagonitza aquell actor, a qui admirava el meu pare.
Els nens a qui il·lusiona fer cagar el tió són feliços la nit de Nadal.

3. El qual

En les oracions de relatiu especificatives, el relatiu el qual sempre va precedit de la preposició a i s'usa sobretot en el cas que hi pugui haver ambigüitat amb el relatiu que o bé si el verb de la relativa és psicològic. Per exemple:

Aquesta pel·lícula la protagonitza l'actor al qual admirava el meu pare.
Els nens als quals il·lusiona fer cagar el tió són feliços la nit de Nadal.

En canvi, en les relatives explicatives, el relatiu el qual només va precedit de la preposició a si hi ha ambigüitat amb el subjecte o bé si és complement directe del verb seguir o d'un verb psicològic. En la resta de casos, aquest relatiu no va precedit de la preposició a. Per exemple:

Aquesta és l'actriu que et deia, a la qual acompanya una periodista (però Aquesta és l'actriu que et deia, la qual acompanyen els periodistes).

 
Font: Gramàtica de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (27.4 i 19.3.2)  

Classificació

Categoria
Sintaxi
Abreviacions